Vertrouwen verliezen

Waarop is het vertrouwen dat jij uitstraalt gebaseerd? En waar ligt het aan als het vertrouwen wankelt? Dit is een blog in de serie ‘Vertrouwen en Leiderschap’.

Vertrouwen is de basis

Vertrouwen is kostbaar, en toch is het de basis voor bijna alles wat we doen als beschaafde mensen. Vertrouwen is de reden waarom we bereid zijn onze leiders te volgen of als leider het vertrouwen te krijgen van jouw volgers. Of de persoon te vertrouwen die onze belangen behartigt. We vertrouwen op wetten en contracten als vangnetten. Zij zijn uiteindelijk gebouwd op vertrouwen in de instellingen die ze handhaven. We kennen niet de uitspraak bij een rechtszaak als er iets misgaat, maar we hebben genoeg vertrouwen in het systeem. Zelfs zover dat we bereid zijn om met relatief vreemden hoge deals te sluiten.

Vertrouwen is het kapitaal van  een leider

Vertrouwen is ook een van de meest essentiële vormen van kapitaal die een leider heeft. Vertrouwen opbouwen vereist echter vaak tot het nadenken over leiderschap vanuit een nieuw perspectief. Het traditionele leiderschapsverhaal draait helemaal om jou: jouw visie en strategie; je vermogen om de moeilijkste beslissingen te nemen op basis van je talenten, je charisma, je heroïsche momenten van moed en instinct. Maar leiderschap gaat echt niet over jou; het gaat juist om de anderen. Het gaat erom dat je anderen sterker maakt met je aanwezigheid, en dat je ervoor zorgt dat de impact van je leiderschap blijft bestaan ​​als je afwezig bent.

Empowerment leiderschap

Jouw taak als leider is om de voorwaarden te scheppen voor je mensen om hun eigen capaciteit en invloed volledig te realiseren. En dat is niet alleen het geval wanneer jij met hen samen optrekt, maar ook wanneer jij niet in de buurt bent en zelfs – dit is de waardevolste test – wanneer jij permanent bent vertrokken uit het team. We noemen het empowerment leiderschap. Hoe meer vertrouwen je opbouwt, hoe meer het mogelijk is om dit soort leiderschap uit te oefenen.

De belangrijkste drijfveren van vertrouwen

Dus hoe leg je de basis van deze fundamentele leiderschapscreatie? Vertrouwen bestaat uit drie belangrijke drijfveren: authenticiteit, logica en empathie. Mensen vertrouwen je vaak wanneer ze denken dat ze interactie hebben met de echte jij (authenticiteit), wanneer ze vertrouwen hebben in je oordeel en competentie (logica), en wanneer ze het gevoel hebben dat je om hen geeft (empathie). Wanneer het vertrouwen verloren gaat, is het bijna altijd terug te voeren op een verstoring van een van deze drie drijfveren. Om als leider vertrouwen op te bouwen, moet je eerst uitzoeken op welke poot je “wiebelt”.

Vertrouwenssignalen die je uitzendt

Mensen beseffen niet altijd hoe de informatie die ze uitzenden hun eigen betrouwbaarheid kan ondermijnen. Wat erger is, stress vergroot het probleem, waardoor mensen tegenovergesteld gedrag gaan vertonen, waardoor anderen sceptisch worden. Ze kunnen bijvoorbeeld onbewust hun ware zelf maskeren tijdens een sollicitatiegesprek, terwijl dat nou net hun kans op aanstelling verkleint. De werkgever is juist op zoek naar authenticiteit. Dit gebeurt vooral wanneer mensen zich aanpassen aan wat zij denken dat de ander wil horen.

Besteed je aandacht aan wat jij te zeggen hebt

Onthul je volledige menselijkheid aan de wereld, ongeacht wat je critici zeggen. En terwijl je toch bezig bent, zorg dan voortreffelijk voor mensen die anders zijn dan jij, in de wetenschap dat hun verschil juist datgene is dat jouw potentieel en dat van jouw organisatie zou kunnen ontketenen.

 

De inhoud van deze blog is bewerkt en ontstaan door het lezen van een artikel van Francis X. Frei, UPS Foundation Professor of Service Management aan de Harvard Business School en Anne Moriss, uitvoerende oprichter van het Leadership Consortium.

 

 

Leiderschap is de kunst om iemand anders iets te laten doen waarvan je wilt dat het gedaan wordt, omdat hij het wil.

Dwight D, Eisenhouwer