Over mij

In mijn carrière als ondernemer en als consultant en recovery manager zag ik, tot mijn grote verbazing, steeds hetzelfde gebeuren. Bedrijven met financiële problemen kijken naar de markt of het personeel als oorzaak, en zien het gedrag van de leidinggevenden compleet over het hoofd.

Het gedrag van de leidinggevenden

Het is een patroon dat steeds terug keert. Je komt als mens of bedrijf in de problemen, je geeft anderen de schuld, totdat je ontdekt dat je zelf degene bent die zijn of haar gedrag moet veranderen.

Het was een leerschool die me (helaas én gelukkig!) ook persoonlijk werd aangeboden. Toen ik slachtoffer werd van oplichting, was ik vooral boos op de ander en verloor ik het vertrouwen in mijzelf. Maar door naar mezelf te kijken met behulp van training en coaching maakte ik kennis met het effect van mijn eigen gedrag.

Hoe ben je geworden wie je bent?

Ik keek naar mijn voorgeschiedenis: welke levenservaring deed ik op? Hoe kregen mijn huidige houding en gedrag vorm? Ik keek naar het heden: welk effect heb ik op mijn omgeving, zoals ik me nu gedraag? En ik keek naar mijn toekomst: wat zijn mijn dromen en drijfveren en welke houding, welk gedrag gaat mij helpen om daar te komen?

Wat beweegt jou?

Na deze persoonlijke reis verdiepte ik me verder in het coachen en trainen van leidinggevenden. Ik ben ten diepste geïnteresseerd in wat mensen beweegt in hun persoonlijke en zakelijke omstandigheden.

Leiden is keuzes maken

Komende uit een familie van ondernemers, was het voor mij al vroeg duidelijk dat ik ook de drive heb om te ondernemen. Als ondernemer moet je, net als een leider, voortdurend keuzes maken. Die keuzes baseer je op je overtuigingen, op je waarden en normen, op je motivaties, je drijfveren en je persoonlijke eigenschappen. Die basis voor je besluitvorming heb je opgebouwd door je opvoeding, levenservaring en opleiding. Als je weet welke aspecten van die basis je wel en niet helpen, ben je in staat om te veranderen. Stap voor stap.

Bijdragen aan een betere wereld

Het is mijn missie om leiders te helpen om meer kennis te krijgen van zichzelf, van de ander, van hun team en van de bredere context, zodat zij op het juiste moment kunnen doen wat nodig is. Ik werk het liefst met leiders die oprecht willen werken aan een duurzame ontwikkeling voor zichzelf en hun team. En voor bedrijven die purpose driven zijn of willen worden. Zodat we met zijn allen bijdragen aan een betere wereld.

Meer weten?

Over persoonlijke coaching leiderschap?

Over mij

Meer weten over de achtergrond van Wim Bouwman?

Wim Bouwman

  • Leiderschapsexpert
  • Leiderschapsdilemma’s en aansturingsparadoxen
  • Gericht op midden- en hoger kader